باریخ نیوز- یک تحلیلگر مسائل بین الملل با اشاره به روی کار آمدن دوباره بنیامین نتانیاهو و تأثیر انتخابات اسرائیل و کنگره آمریکا بر روی مذاکرات برجام گفت: انتخابات در سرزمینهای اشغالی و روی کار آمدن سیاستمداران این رژیم اثری روی مناسبات برجام ندارد؛ زیرا برجام شرایط خاص خودش را دارد. در طول سه دهه اخیر، بخش اعظم سیاستمداران صهیونیست که روی کار آمدند، یا وابسته به جریان حریدی بودند یا در حوزههای مختلف نگاه تند و افراطی داشتند. در همین جریان افرادی مثل نتانیاهو، موضوع ایران را خیلی بُلد کرده و بهعنوان مسائل امنیتی برای اسرائیل مطرح میکنند. نهتنها نگاهشان به این موضوع افراطی است که برخی از سیاستمداران آمریکا سعی میکنند فاصلهشان را با آنان حفظ کنند.
ترامپ هم از سیاستهای ضدِایرانی نتانیاهو فاصله گرفت
حشمتا… فلاحت پیشه گفت: دونالد ترامپ نیز سعی میکرد از سیاستهای اسرائیل و نتانیاهو درباره ایران فاصله بگیرد و بهصورت کامل دیپلماسی با ایران را کنار نگذارد. بایدن هم نتانیاهو را عامل اکثر چالشهای منطقه میداند؛ لذا از این نظر، روی کار آمدن دوباره نتانیاهو، موضوع ایران را برای صهیونستها مطرح میکند و ایشان سیاست توأم با چالشی را در برابر ایران دنبال میکند. به همین میزان هم حساسیت جریانهای سیاسی در آمریکا را برمیانگیزد.
احیای برجام به ابزار تبلیغانی تبدیل شد
وی با اشاره به برجام گفت: موضوع برجام، شرایط خاص خودش را دارد و مشخصاً مرتبط با منافع ملی ایران و آمریکاست. آقای بایدن و تیم دموکرات در آمریکا تلاش کردند که برجام احیاشده را به شعاری تبلیغاتی تبدیل کنند. سیاست آمریکا در حال حاضر طبق راهبرد امنیت ملی نیمه اول قرن بیستم، مقابله با دو چالش هژمونی آمریکا در دنیاست. هرچه در این قالب موفقتر عمل کنند از آن بهعنوان شعاری تبلیغاتی استفاده میکنند. اولین چالش، چالش اقتصادی و سیاسی چین است و دومین چالش هم چالش نظامی روسیه است. اخیراً هم چالش انرژی در برابر روسیه به آن اضافه شده است.
این نماینده سابق مجلس بیان کرد: لذا، آمریکا هرچه بتواند چالشهای منطقهای خود را کاهش بدهد، منابع و انرژی کشور را معطوف به مقابله با چین و روسیه کند، به همان میزان هم احساس موفقیت میکند. بایدن سعی کرد با اعلام احیای برجام، یکی از چالشهای منطقهای آمریکا را کنار بگذارد؛ اما این اتفاق نیفتاد و نهتنها برجام بهعنوان یک ابزار تبلیغ در انتخابات نوامبر {انتخابات میاندورهای آمریکا} نشد و در حال حاضر دموکراتها نیز مجبورند علیه ایران صحبت کنند؛ بهگونهای که موضوع توافق با ایران به چالش با ایران تبدیل شد.
آمریکا سعی میکند ایران را تضعیف کند
فلاحتپیشه عنوان کرد: کما اینکه، آمریکاییها بعد از انتخابات نوامبر دوباره به توافق هستهای روی خواهد آورد و پیغام و پسغام آنان از طریق مقامات اتحادیه اروپایی دوباره شکل خواهد گرفت. آمریکاییها سعی میکنند از شرایط امروز ایران برای تضعیف شرایط چانهزنی تهران استفاده کنند. اگر ایرانیها نتوانند در کوتاهمدت به سازوکار درونی و اتفاقات اخیر پایان بدهند، آنان سعی میکنند تا حدی ایران بهعنوان طرف تضعیفشده در نظر بگیرند. به نظرم، بعد از آن آمریکاییها دوباره سیاست احیای برجام را در دستورکار قرار بدهند، اولین شخصی که با او دچار چالش خواهند شد آقای نتانیاهو است.
تهدید نظامی یک بلوف است
این سیاستمدار با اشاره به اظهارات رابرت مالی و بورل مبنی بر به بنبسترسیدن برجام و اجرای پلن B، گفت: در شرایطی که طرف آمریکایی از استقناع صحبت میکند طرح موضوع برجام از سوی دیپلماتهای ایرانی فقط تضعیفکننده جایگاه دیپلماسی ایران است. بهطور طبیعی نهادهای مختلف آمریکا پیامهایی را به ایران منتقل میکنند. من معتقدم آمریکاییها تا بعد از انتخابات نوامبر، برجام را در دستورکار قرار نخواهند داد. البته، پرداختن به پلن B و تهدید نظامی هم یک بلوف است. از زمانی که ایرانیها قدرت خودشان را به رخ کشیدند، مانند حمله به عین الاسد، سرنگونی پهپاد آمریکایی، آنان میدانند هرگونه چالش نظامی با ایران تبدیل به چالشی مدیریتنشده میشود.
آمریکا چارهای جز بازگشت به برجام ندارد
وی ادامه داد: بنابراین، این یک بلوف است که در شرایط کنونی از سوی آمریکاییها مطرح میشود. بههر حال، من این موضوع را امری واقعی نمیبینم و معتقد هستم هرچقدر برجام به خاک رفته؛ اما زیر خاکستر است. منتها، مقامات وزارت خارجه در جایی که باید از دیپلماسی استفاده کرده و برای رهایی از منافع دیگر طرفهای برجام، ابتکار به خرج میدادند تعلل کردند و این تعلل به ضرر ایران تمام شد. آن زمان وزارت خارجه با فقدان ابتکار مواجه بود و باعث تعجب است که الآن که برجام در دستورکار قرار ندارد، این موضعگیریها مطرح میشود؛ موضعگیریهایی که نهتنها ابتکاری در آن وجود ندارد؛ بلکه تضعیفکننده جایگاه ایران است.
وی گفت: ایران و آمریکا فرصت احیای برجام را از دست دادند و ایران بیش از همگان ضرر کرده؛ اما در حال حاضر صحبتکردن درباره برجام، به سود کشور نیست و آمریکاییها چارهای جز بازگشت به برجام ندارد.
رکب روسیه به ایران
فلاحتپیشه با اشاره به تأیید ارسال پهپاد به روسیه توسط ایران قبل از جنگ اوکراین گفت: همچون گذشته ایران در موضوع پهپادها از روسیه بازی خورد؛ یعنی، کمتر کشوری در دنیای امروز هست که به اندازه ایران از روسها بازی خورده باشد. ایران و روسیه نزدیک به سی سال است که در مناسبات مختلف از رزمایش نظامی تا تولید مشترک با هم ارتباط دارند. طبیعی بود که همانگونه که اوکراین بالاترین تنوع سلاحها را دارد، روسها نیز از هر ابزاری استفاده کردند. اما، اینکه روسها موضوع پهپاد را بزرگنمایی کردند، در دنیای امروز که همگان سعی میکنند گلیم خود را از آتش اوکراین جدا کنند؛ گلیم ایران برای دومین بار در آتش اوکراین میسوزد. یکی برجام بود که سوخت و الآن نیز فضای منفی ایجادشده که روسها سعی کردند ایران را تضعیف کنند.
وی گفت: واقعیتی وجود دارد که آمریکا و ناتو باید بدانند و آن این است تا زمانی که آنان از گزینه روی میز سخن میگویند از هر ابزاری استفاده میکند که توان نظامی خود را نشان بدهد و طبیعتاً کشورهای مختلف از اوکراین بهعنوان یک مانور مقابله تسلیحاتی استفاده میکنند. ایران کشوری است که اوکراین میتواند از توان دیپلماتیک آن استفاده کند و به این چالش پایان بدهد.
منبع: قرن نو
بدون دیدگاه