بعه گزارش باریخ نیوز؛ رویترز می گوید: شش منبع به رویترز گفتند که ایران تعداد زیادی موشک بالستیک قدرتمند زمین به زمین را به روسیه ارائه کرده است که همکاری نظامی بین دو کشور تحت تحریم آمریکا را عمیق تر می کند. سه منبع ایرانی گفتند، ارائه حدود 400 موشک از سوی ایران شامل بسیاری از تسلیحات بالستیک کوتاه برد فاتح-110 مانند ذوالفقار است. کارشناسان می گویند این موشک متحرک جاده ای قادر است اهدافی را در فاصله بین 300 تا 700 کیلومتر (186 تا 435 مایل) مورد اصابت قرار دهد. مقاله جدید رویترز، که حاکی از ادامه کمک تسلیحات نظامی جمهوری اسلامی به ارتش روسیه است! منابعی به Reuters گفتهاند که جمهوری اسلامی صدها موشک بالستیک به روسیه ارسال کرده است! شش منبع به رویترز گفتهاند که جمهوری اسلامی تعداد زیادی موشک بالستیک زمین به زمین قدرتمند را به روسیه ارائه کرده است که همکاری نظامی بین دو کشور تحت تحریم آمریکا را تعمیق میبخشد.
سه منبع ایرانی گفتند، ارائه حدود ۴۰۰ موشک از سوی جمهوری اسلامی شامل بسیاری از تسلیحات بالستیک کوتاه برد فاتح-۱۱۰ مانند ذوالفقار است. کارشناسان میگویند این موشک متحرک جادهای قادر است اهدافی را در فاصله بین ۳۰۰ تا ۷۰۰ کیلومتر (۱۸۶ تا ۴۳۵ مایل) را مورد اصابت قرار دهد. هر دو وزارت دفاع کشورهای ایران و روسیه از اظهار نظر در مورد این موضوع خودداری کردهاند. یکی از منابع ایرانی گفت که انتقال این محمولهها در اوایل ژانویه پس از نهایی شدن توافق در نشست های اواخر سال گذشته بین مقامات نظامی و امنیتی ایران و روسیه که در تهران و مسکو انجام شد، آغاز شد. یک مقام نظامی ایران – که مانند سایر منابع به دلیل حساسیت اطلاعات خواست نامش فاش نشود – گفته که حداقل چهار محموله موشک وجود داشته است و در هفته های آینده تعداد بیشتری نیز ارسال خواهد شد. وی از ارائه جزئیات بیشتر خودداری کرد. یکی دیگر از مقامات ارشد ایرانی گفت که برخی از موشک ها از طریق کشتی از طریق دریای خزر به روسیه و برخی دیگر با هواپیمای باری منتقل شدهاند. دومین مقام ایرانی گفت: “محموله های بیشتری وجود خواهد داشت. هیچ دلیلی برای پنهان کردن آن وجود ندارد. ما اجازه داریم به هر کشوری که بخواهیم سلاح صادر کنیم.” محدودیتهای شورای امنیت سازمان ملل برای صادرات برخی موشکها، پهپادها و سایر فناوریهای ایران در ماه اکتبر گذشته به پایان رسید. با این حال، ایالات متحده و اتحادیه اروپا تحریم ها علیه برنامه موشکی بالستیک ایران را در بحبوحه نگرانیها در مورد صادرات تسلیحات به نیروهای نیابتی این کشور در خاورمیانه و روسیه حفظ کردند. منبع چهارم، آگاه به این موضوع، بدون ارائه جزئیات بیشتر، تایید کرد که روسیه اخیرا تعداد زیادی موشک از ایران دریافت کرده است. جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید در اوایل ژانویه گفت که ایالات متحده نگران است که روسیه به تسلیحات بالستیک کوتاه برد از ایران، علاوه بر موشک هایی که قبلاً از کره شمالی تهیه کرده بود، نزدیک باشد. یک مقام آمریکایی به رویترز گفت که واشنگتن شواهدی از پیشروی فعال مذاکرات دیده است اما هنوز هیچ نشانهای مبنی بر انجام این انتقال وجود ندارد. پنتاگون هم هنوز به درخواست اظهارنظر درباره تحویل گرفتن موشکها توسط روسیه پاسخ نداده است.
* درخواست کیف از تهران
دادستان ارشد اوکراین روز جمعه گفت موشکهای بالستیک ارائهشده توسط کره شمالی به روسیه در میدان نبرد غیرقابل اعتماد بوده و از ۲۴ موشک تنها دو مورد به اهداف خود اصابت کردهاند. این درحالی است که مسکو و پیونگ یانگ هر دو انکار کردهاند که کره شمالی مهمات مورد استفاده در اوکراین را به روسیه ارائه کرده است. در مقابل، جفری لوئیس، کارشناس مؤسسه مطالعات بینالمللی میدلبری در مونتری، گفت که خانواده موشکهای فاتح-۱۱۰ و ذوالفقار موشکهای دقیقی هستند. لوئیس گفت: «از این موشکها برای حمله به اهدافی استفاده میشوند که ارزش بالایی دارند و به آسیب زیاد نیاز دارند. با این حال، او خاطرنشان کرد که بمبارانهای اخیر روسیه نسبت به گذشته «بسیار وحشیانه» بودند. تأخیر در ارائه کمکهای ایالات متحده، توان دفاعی اوکراین را تضعیف کرده است. یک منبع نظامی اوکراینی به رویترز گفت که کیف هنوز هیچ گونه شواهدی دال بر استفاده از موشهای بالستیک ساخت ایران توسط نیروهای روسیه را ثبت نکرده است. (وزارت دفاع اوکراین هم به درخواست رویترز برای اظهار نظر پاسخ نداده است.) آندری زاگورودنیوک، وزیر دفاع اسبق اوکراین گفت که #روسیه میخواهد زرادخانه موشکی خود را در زمانی تکمیل کند که تأخیر در تصویب بسته بزرگ کمکهای نظامی آمریکا در کنگره باعث شده اوکراین با کمبود مهمات و موارد دیگر مواجه بشود. زاگورودنیوک که ریاست مرکز استراتژیهای دفاعی مستقر در کیف را بر عهده دارد، گفت: “فقدان حمایت ایالات متحده به معنای کمبود در موشکهای پدافند هوایی زمینی در اوکراین است. بنابراین روسها میخواهند انبوهی از راکتها را جمع آوری کنند و از دفاع هوایی اوکراین عبور بدهند.” کیف مکرراً از تهران خواسته است که ارسال پهپادهای شاهد به روسیه را متوقف کند، این پهپادها در کنار مجموعهای از موشکها به یکی از عناصر اصلی حملات دوربرد مسکو به شهرها و زیرساختهای #اوکراین تبدیل شدهان