باریخ نیوز- حمید شجاعی: انتخابات مجلس دوازدهم کمتر از دو هفته دیگر آغاز می شود اما نه جامعه چندان واکنشی نسبت به این فرآیند دارد و به اصطلاح فضای جامعه انتخاباتی شده و نه برخی جریانات سیاسی مثل اصلاح طلبان و معتدلین تحرکات زیادی معطوف به انتخابات دارند این در حالی است که بر خلاف سایر جریانات دسته ها و گروه های مختلف اصولگرایی گام های آخر خود را برای انتشار لیست مورد نظر خود بر می دارند. اما پرسش اینجا است که در شرایط فعلبی مشارکت چگونه خواهد بود و از طرفی در چنین شرایطی با توجه به محدودیت های عارض بر کاندیداها و رد صلاحبت های گسترده می توان به نمابنده ای که بتواند مطالبه گر حقوق مردم و صدای مردم باشد رای داد؟ در این راستا یک فعال سیاسی اصولگرا معتقد است که باید با هر نوع نگاه و تفکر سیاسی در انتخابات شرکت کنیم و به نفراتی رای دهیم که در در مقابل ناکارآمدیها به مطالبه گری میایستند و از حقوق مردم دفاع میکنند. گفت و گوی امبیر رضا واعظی آشتیانی را با باریخ نیوز در ذیل می خوانید.
* با توجه به نارضایتی های موجود در جامعه و نوع نگاه نه چندان مثبت مردم به انتخابات پیش رو تحلیل شما از فضای جامعه و انتخابات مجلس دوازدهم چگونه است؟
اینکه ما بگوییم شرایط امروز نسبت به دورههای گذشته متمایز هست اینگونه نیست و هر دوره شرایط و وضعیت خاص خودش را داشته است. البته مردم گلایههای خود را از ناکارآمدی ها در ادوار مجالس و دولتهای گذشته تا کنون داشته ودارند و عدم کارآمدی ها و مطالبه گری مردم موضوعاتی است که خواسته مردم است. اما نرفتن پای صندوق رای و عدم حضور در انتخابات مشکل را مضاعف میکند. ما مشکل داریم و باید مشکل خود را با انتخابات حل کنیم . باید در پای صندوق رای حضور داشته باشیم و اصلحترین را انتخاب کنیم و مطالبه گری داشته باشیم. مطالبات مردم چگونه است، از طریق رسانههای مختلف ، از انتخاب نمایندگانی که در شوراهای شهرها و مجلس میفرستند و دولتی که انتخاب میکنند. لذا امروز فضای مطالبهگری فضای مناسبی است و در حوزه های مختلف میبینیم که همه حرف های خود را می زنند و بدترین مدل حرف ها را و شاید بگوییم که ناب ترین ادبیات توسط برخی انجام میگیرد. ضمن اینکه مطالبهگری حق آحاد مردم است و شکی نیست که همه این حق را دارند که هم مطالبهگری کنند ، انتقاد کنند و پبیشنهاد بدهند. من هم به عنوان یک مطالبه گر همواره سالیان سال است که حرف خود را میزنم حال اینکه چه میزان صحبتهای من ترتیب اثر داده میشود یا خیر در انتخابات شرکت میکنم و تلاش دارم بهترینها را انتخاب کنیم . البته اینکه بگوییم در این دوره چه اتفافی میافتد من معتقدم همین مردم در 22 بهمن با این کثرت حضور پیدا کردند قطعا در انتخابات حاضر خواهند بود. اصلاح طلب، اصولگرا ، معتدل یا مستقل فرقی نمیکند و مردم رای خاص خود را میدهند. اینگونه هم نیست که همیشه یک عده خاص باید جزء کاندیداها باشند. نیروهای جدید، افراد جدید با نگاههای جدیدی که در انتخابات تایید صلاحیت شدند شرکت میکنند و مردم به آنها رای می دهند. در این دوره اتفاقا فرصت داده شده که کاندیداها از طریق رسانه ملی برنامهها و اهداف خود را مطرح کنند و اینگونه نباشد که نمایندگان مجلس موضوعاتی را مطرح کنند که در خیطه اختیارات آنها نیست. این موضوع باید مدنظر قرار بگیرد و مردم نیز قطعا هوشیار هستند و متوجه هستند کسی که کاندیدا شده توانایی این وعدههایی که میدهد را دارد یا خیر. مهم تر اینکه فکر نکنیم هر دوره ای که میگذرد دوره بعد پیچیدگی بیشتری خواهد داشت.
* اینکه گفته میشود انتخابات مجلس پیش رو بجز تاثیر داخلی به لحاظ بین المللی نیز تاثیر گذار است را چگونه میبینید؟
دشمنان با توجه به عنادی که با ما دارند تلاش میکنند که به مردم بگویند پای صندوق رای نروید و رفتن یا نرفتن شما هیچ تاثیری ندارد. اینها از یک سو میگویند در ایران آزادی نیست و از طرف دیکر حرف خود را نقض میکنند و به مردم میگویند که در انتخابات شرکت نکنید. اگر آزادی نیست چرا مردم میخواهند در انتخابات شرکت کنند و چرا به مردم میگویند که پای صندوقهای رای نروید؟ لذا یک پارادوکسی هم برای کسانی که هم اپوزیسیون نظام هستند و هم علنا دشمن نظام هستند وجود دارد. اگر واقعا در کشور آزادی نیست چرا انتخابات است و چرا به مردم میگویید شرکت نکنند. پس نشان میدهد که مردم می خواهند شرکت کنند و جماعتی تلاش میکنند مردم شرکت نکنند. لذا باید این پارادوکس را برای خودشان حل کنند. ضمنا اینکه بگوییم همه چیز کشور خوب است و هیچ عیبی ندارد چنین چیزی نیست. بله نواقص و کم کاریها وجود دارد و یکسری مشکلات وجود دارد. منتها موضعی که هست اینکه امروز کسانی که کار می کنند باید تاوان آدمهایی که کار نمیکنند را نیز بدهند. این واقعیت تلخ وجود دارد ولی در عین حال با انتخاب افراد اصلح و موثر میتوانیم از حضور افراد نا توان در عرصه مجلس ، کارگزاری نظام و حوزه های مختلف از این ظرفیتها برای بهبود امور استفاده کنیم.. وقتی نمایندهای کارآمد و شجاع انتخاب کنیم اینها به جای اینکه به حزب بازی و جریان سازی خودشان بپردازند در مقابل ناکارآمدیها به مطالبه گری میایستند و از حقوق مردم دفاع میکنند به حقوق مردم می پردازند.
* این پرسش از سوی جامعه مطرح است که وقتی شرایط عملا از ابتدای مجلس گذشته تا کنون در حوزههای مختلف تغییری نکرده و حداقل عملکرد مجلس یازدهم دستاورد چندانی به همراه نداشته چرا با تمام تفاسیر باید دوباره به نمایندگانی رای داد که پس از 4 سال هیچ دستاوردی نداشته باشند؟
اینکه بگوییم مجلس کارآمد بوده یا نبوده خب از طرفی یک طیف دیگر هم معتقد بوده که مجلس کارهای مثبتی هم انجام داده است. اینکه ما به یکباره بتازیم به مجلس که موفق نبوده خب طبیعی است که همه مجالس در بعد از انقلاب یکسری نقاط ضعف و قوت داشتهاند. منتها باید ببینیم که نقاط قوتشان کجا بوده و چه نقاط تاریکی را آنها تبدیل به روشنایی کردند و به چه نقاط تاریکی همچنان نپرداختند. اینکه میگویم نقاط تاریک منظورم کارهایی است که انجام نشده است. اگر قرار باشد که یک مجلس همه مشکلات را حل کند پس مجلس بعد معنا پیدا نمیکند. پس دولت و مجلس مثل دو امدادی عمل میکنند و باید بخشی از کار را انجام دهند و بخشی را به دولت و مجلس بعدی منتقل کنند. اینکه ما تصور کنیم مشکلاتی که از گذشته انباشته شده را دولتی در 4 سال دولت برطرف کند چنین چیزی امکان پذیر نیست. یک مجلس نیز نمی تواند ادعا کند که من در یک دوره می خواهم تمام مسائل و مصائبی را که وجود را داشته حل کنم. خیر ؛ باید موضوعات اهم و فی الاهم شود یعنی ببینیم اولویت یک مجلس یا دولت پس از روی کارآمدن چه موضوعاتی است وآنها در دستور کار قرار بگیرد وا جنبه ریشه داشته باشد نه شاخ و برگ. لذا باید ریشهها را درست کنیم نه شاخ و برگ. حال چه دولت باشد چه مجلس یا هر جای دیگر.