باریخ نیوز – حمید شجاعی: با گذشت 2ماه از جنگ غزه شاهد تحرکات ارتش ملی یمن و حوثی ها در دریای سرخ بودیم که طی آن یمنی ها با موشک های خود کشتی هایی که به سمت اسرائیل در حرکت بودند را مورد هدف قرار می دادند و بر همین اساس نیز این حرکت خود را در راستای حمایت از مردم فلسطین و پایان دادن اسرائیل به جنگ قلمداد می کردند . تحرکاتی که به همینجا ختم نشد و یمنیها کشتی ها و نفتکش های آمریکایی و انگلیسی را نیز مورد هدف قرار داده و توقیف کردند .اتفاقی که باعث واکنش هی جدی مقاما این کشورها شد و جان کربی هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید اعلام کرد که ایالات متحده یک ائتلاف برای حفاظت از کشتیرانی بینالمللی تشکیل داده است و با بیان اظهارات مذکور گفت: ایالات متحده به دنبال درگیری نیست، بلکه به دنبال ایجاد گذرگاه امن برای تجارت بین المللی در دریای سرخ است. آنتونی بلینکن وزیر خارجه امریکا نیز در همین خصوص طی هشداری به یمنی ها گفت: وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد، اگر حملات حوثیها در دریای سرخ ادامه داشته باشد، این امر پیامدهایی خواهد داشت. وزیر دفاع انگلیس نیز از اعزام یک ناو جنگی به دریای سرخ خبر داد و ماموریت آن را مقابله با جنبش انصارالله یمن عنوان کرد. هر چند که تا پیش از آن مقامات این کشورها در خصوص تحرکات یمنی ها هشدار می دادند و بیان می کردند که آمریکا یا اروپایی ها وارد جنگ با یمن نخواهند شد اما شرایط به گونه دیگری پیش رفت و زودتر از آنچه تصور می شد ائتلاف دریایی غربی ها به رهبری آمریکا هشدارهای خود را عملی کرد.
*حمله ائتلاف دریای به یمن
پس از هشدارهای غربیها در خصوص واکنش عملی نسبت به تحرکات یمنی ها فرماندهی مرکزی آمریکا در غرب آسیا موسوم به سنتکام به مکان ها و اهدافی در یمن حمله کرد. در همین راستا فرمانده نیروی هوایی آمریکا در غرب آسیا جمعه ادعا کرد: «ما با بیش از ۱۰۰ موشک هدایتشونده از هوا و دریا به ۶۰ هدف در ۱۶ پایگاه شبهنظامیان حوثی حمله کردیم.» این نظامی آمریکایی در ادامه مدعی شد: «این حملات، مراکز فرماندهی و انبارهای مهمات و سامانههای پرتابی متعلق به حوثیها در یمن را هدف قرار دادند.» وی با ادعای اینکه حملات ارتش یمن به کشتیهای صهیونیستی را تحمل نمیکنند، افزود: «این حملات چندملیتی، پایبندی جامعه جهانی به آزادی دریانوردی در دریای سرخ را تقویت میکند.» این در حالی است که انگلیسیها و برخی دیگر از کشورها نیز در این حمله مشارکت داشتند. چنانکه جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا در بیانیهای گفت که با دستور من و همکاری انگلیس و حمایت استرالیا، بحرین، کانادا و هلند «حملات موفقیت آمیزی علیه اهداف حوثیها در یمن انجام دادیم. این حملات پاسخ مستقیم به حملات بیسابقه حوثیها (انصارالله) علیه کشتیهای بینالمللی در دریای سرخ است.» از سوی دیگر، ریشی سوناک، نخست وزیر انگلیس نیز در اظهاراتی گفت که نیروی هوایی ما اهداف نظامی انصارالله یمن را مورد اصابت قرار دادند. این اتفاق باعث شد تا بسیاری از تحلیلگران که معتقد بودند غربی ها به یمن و و مواضع حمله ای نخواهند کرد متعجب شوند و در رویکردهای خود تجدید نظر کنند. گرچه پس از حمله ائتلاف دریایی به رهبری آمریکا بسیاری از تحلیلگران حیران ماندند اما در این میان بودند تحلیلگرانی که نه از چند هفته و چند ماه پیش که از سالها پیش این حملات را پیش بینی کرده بودند و این آینده اندیشی آنها بر مبنای تحلیل بر مدار رادار آینده شکل گرفته بود. دکتر مهدی مطهرنیا آینده پژوه سیاسی و اجتماعی و رئیس اندیشکده آینده اندیشی سیمرغ از معدود تحلیلگرانی بود که این واقعه را در سال های گذشته پیش بینی کرده بود. جایی که در مقاطع مختلفی شاهد چنین پیش بینیهایی از سوی وی در اتفاقات و تحولات مختلف منطقه ای بودیم.
18مهر 94؛ تل آویو با یک سونامی مواجه میشود
در این راستا اگر بخواهیم روند این پیش بینی ها و آینده نگری ها را بررسی کنیم باید به 8 سال قبل باز گردیم جایی که مطهرنیا در 18 مهر 1394 در نشستی تخصصی تحت عنوان «از تل آویو تا ریاض؛ رویکردها و راهبردها» به تحلیل وضعیت منطقه و بازیگران موثر بر آن پرداخت و گفت: «جنگ پنهان جهانی در منطقه نو هارتلند در حال وقوع است و این جنگ به عنوان جنگ ششم جهانی یا به عبارتی جنگ جهانی سوم در منطقه نهفته است. وی با اشاره به عدم نیاز امروز آمریکا به یک قدرت نیابتی در منطقه افزود: دیگر آمریکا نیاز ندارد که هزینه های اسرائیل را مانند گذشته بپردازد. تل آویو در آینده ای نزدیک با یک سونامی رو به رو خواهد بود. مرکز فرماندهی این سونامی در تهران است. وی با اشاره به تقسیم متحدان آمریکا در منطقه خاورمیانه تصریح کرد: آمریکا متحدانش را به سه دسته متحدان مهم، متحدان کلیدی و متحدان حیاتی تقسیم می کند. متحد حیاتی آمریکا در گذشته اسرائیل بوده است و در آینده متحداناستراتژیک و حیاتی آمریکا دیگر اسرائیل، انگلستان، فرانسه و آلمان نخواهند بود. در آینده متحدان حیاتی آمریکا کشورهایی مانند: کانادا، کره جنوبی و استرالیا خواهند بود. تل آویو و موساد به این موضوع پی برده اند و ریاض از این موضوع در رنج است.
(لینک مطلب در ذیل قرار دارد)
30 آبان 96؛ محاصره منطقه ای ایران
پیش بینی بعدی30 ابان 96 بود که دکتر مهدی مطهرنیا در گفت و گویی با خبرگزاری خبر آنلاین پیراموت تحولات منطقه و استعفای سعد حریری نخست وزیر اسبق لبنان بیان کرد: اکنون در دوران پسا داعش، استعفای سعد حریری در یک زمان کپسوله شده و فشرده ناشی از سفر دکتر علی اکبر ولایتی به لبنان و نوع برخورد او با سعد حریری که محصول نوع نگاه وی به جهان پیرامون خود در دوران وزارت امور خارجه اش بوده است و از طرفی دیگر استفاده از این دیدار و بلافاصله سفر به عربستان برای عملیاتی کردن محاصره منطقه ای در تهران مورد توجه قرار گرفته است. وی ابراز کرد: دوران پسا داعش با المان و نُماد استعفای نخست وزیر لبنان شکل می گیرد و این استعفا دیگر هدف اولیه و نقطه اولیه عزیمت نهایی اش سوریه، یمن، بحرین یا خود لبنان نیست، بلکه شروع در لبنان و غایت در تهران خواهد بود و این کلید خوردن عملیاتی محاصره منطقه ای تهران است. مطهرنیا در خصوص مرتبط دانستن این مسائل به شکل دقیق اظهار داشت: محاصره منطقهای تهران در چارچوب داکترین محدودسازی ارتباط بین المللی با ایران و محاصره منطقه ای تهران در قالب رهبری واشنگتن دی سی، مدیریت و بازی چرخانی تل آیو و بازی اجرایی و اجرای این بازی توسط ریاض صورت می گیرد. بعد از این استعفا است که فرانسه وارد مقوله شده و به عنوان بازیگر هماهنگ کننده سطح فرا منطقه ای با درون منطقه ای، مکرون وارد بازی می شود؛ به گونه ای اروپای متحد و لبه نظامی سیاسی ناتو در جنوب اروپا وارد عمل می شود. بدین ترتیب محاصره منطقه ای تهران کلید می خورد. به موازات آن دعوت اتحادیه عرب برای تشکیل جلسه را داریم که اگر چه باید بگوییم اتحادیه عرب، اتحادیه نوشتن بیانیه ها و قرائت آن بوده است اما به هر تقدیر می تواند تأثیر روانی خود را برای آغاز کردن و اعلام این جهت گیری محاصره منطقه ای تشویق کند و می بینیم در بیانیه نهایی همه چیز هم در باب ایران و محاصره کردن ایران در منطقه است. از طرفی دیگر اسرائیل آمادگی خود را برای حمله به ایران علناً و آشکارا اعلام، و نخست وزیر اسرائیل بیان می دارد که در موقعیت مقتضی حتی بدون اجازه ایالات متحده آمریکا در پی ایجاد فضای حمله نظامی به ایران خواهد بود. نشست های چند ساله اخیر سیستم های امنیتی عربستان با کشورهای عربی منطقه از یک سو و از سوی دیگر با اسرائیل برای هماهنگی شکل گرفته است. مطهرنیا تصریح کرد: استعفای سعد حریری نقطه عزیمت دوران پسا داعش و گزاره بعدی انتقال جنگهای نیابتی در منطقه با ایران به جنگی مستقیم در آینده و محتمل با تهران در بازه زمانی پیشاروی خواهد بود.
(لینک مطلب در ذیل قرار دارد)
19 آذر 1396؛رهبری آمریکا ؛ مدیریت اسرائیل
اما پیش بینی و تحلیل آینده نگرانه از تحولات منطقه به این دو مقطع ختم نشد و مطهرنیا در گفت و گویی با خبرگزاری ایسکا نیوز به تاریخ 19 آذر 1396 با ارزیابی پشت پرده اقدامات آمریکا و ترامپ درباره قدس و فلسطین اظهار کرد: ترامپ در پی ایجاد یک مرحله گذار از خاورمیانه عربی به سمت فلات ایران و خلیج فارس است؛ لذا از این طریق محدود کردن همکاری های بین المللی و محاصره منطقه ای تهران را دنبال میکند. وی افزود: این محاصره منطقه ای اگرچه با رهبری آمریکا و مدیریت رژیم صهیونیستی صورت می پذیرد، اما اجرا و پشتیبانی های مالی و لجستیکی آن با عربستان سعودی است. مطهرنیا تاکید کرد: به نظر بنده ایالات متحده آمریکا به دنبال دیده بانی منطقه، نوع عملکردها و ارزیابی دقیق آن ها برای آینده بر می آید و اعلام این دستور العمل دو فاکتوره از سوی ترامپ که ایجاد زمینه های اصلی انتقال سفارت آمریکا به قدس در چارچوب این دستور العمل مشروط شده است، می تواند برای آمریکا این جهت گیری راستی آزمایی را عملیاتی کند.
(لینک مطلب در ذیل قرار دارد)
در نهایت…
شاید کمتر کسی فکر می کرد که پس از حملات حوثیها و ارتش ملی یمن به کشتی ها، نفتکشها و ناوهای آمریکایی و انگلیسی این قدرتها بر خلاف مواضع اولیه خود بخواهند واکنش نشان دهند و به یمن حمله کنند. اما تحقق این اتفاقات و رخ دادن آنچه از سوی دکتر مطهرنیا پیش بینی شده بود نشان داد که به واقع تحولات خاورمیانه به چه سمت و سویی پیش خواهد رفت. قدر مسلم خاورمیانه با تحولات بیشتری روبرو خواهد بود که بر اساس نگاه آینده نگری و آینده پژوهی کاربردی میتوان با کنار هم قرار دادن وقایع و تحلیل آنها بر مبنای مدل های مشخص به پیش بینی تحولات پیش روی منطقه و حتی تحولات بینالمللی پرداخت.