به گزارش باریخ نیوز به نقل از آرمان ملی؛ لذا به طور مشخص با توجه به شرایط اقتصادی حاضر در جامعه و انتقاداتی که به روند عملکردی دولت در این حوزه مطرح میشود بسیاری معتقدند که دولت برای بهبود عملکرد و بالابردن راندمان کاری خود باید دست به نوعی خانهتکانی درونی بزند و چه در سیاستها و چه در کارگزاران خود تغییراتی ایجاد کند. چرا که به قرائت کارشناسان و صاحبنظران دولت در حوزههای مختلف بهویژه در تیم اقتصادی خود با مشکل روبهرو است و بهتر آن است که دولت تن به نغییرات بدهد؛ تغییراتی که میتواند حوزههایی مانند وزارت اقتصاد، وزارت کار، سازمان برنامه و بودجه؛ بانک مرکزی و… را در بربگیرد. چه اینکه پیش از این نیز خبرهایی جسته و گریخته مبنی بر احتمال تغییر در وزارت اقتصاد نیز مطرح شده بود که از سوی دولت تکذیب شد. آنچه مسلم است و بسیاری نیز بدان اذعان دارند دولت رئیسی از همان ابتدا با وزرا و مدیران قوی بسته نشد و همین امر نیز تبعات و تاثیرات خود را در درازمدت گذاشت. مشکل اینجاست که دولت سیزدهم بر اساس یک رویکرد و نگاه خاص به انتخاب و انتصاب مدیران خود پرداخته و میپردازد و بر خلاف آنکه رئیسی در ابتدای دولتش از دیدگاه فراجناحی در انتخاب مدیران صحبت کرد؛ اما کسانیکه از جریان اصولگرای منتقد بودند را در دولت خود به کار نگرفته است و صرفا در نفرات انتخابی خود تلفیقی از جبهه پایداری و دانشگاه امامصادق(ع) را برمیگزیند. این در حالی است که بسیار مدیران کاردان، مجرب، توانا و مستعد در جامعه هستند که اگر نگاه به شایستهسالاری و متخصص باشد حتما این افراد میتوانند با قرارگرفتن در دولت شرایط نه چندان مساعد امروزی را چارهجویی کرده و راهکارهایی را برای حل مشکلات کشور ارائه کنند. اما رویکرد دولت همان رویه سابق از سال ابتدایی روی کارآمدن تا زمان حال است و گویا قائل به شنیدن توصیههای دلسوزان و کارشناسان در جهت تغییر برخی کارگزاران دولتی نیست. چه اینکه مسعود زریبافان، سخنگوی جبهه امناء میگوید: «برخی مجریان اعتقاد به برخی قوانین ندارند، برخی اعتقاد دارند ولی توانایی اجرای آن را ندارند و برخی همراهی نمیکنند، در این شرایط، دولتی که دلسوز مردم و نظام است و در خط ولایت و رهبری قرار دارد، باید این افراد را تغییر دهد. در ابتدای سال سوم دوره اول هر رئیسجمهور، بهترین زمان برای تغییرات در دولت است.» حال مشخص نیست که رئیسی برنامهای برای تغییرات مردان خود در دولت دارد یا رویه خود در 3 سال گذشته را پیش خواهد گرفت و یکسال پایانی را نیز با همین نفرات ادامه خواهد داد.
*مدیر انقلابی مشکلات مردم را حل میکند
یک نماینده ادوار مجلس در ارتباط با لزوم تغییرات در دولت اظهار داشت: این دولت توانایی استفاده از نیروهای توانمند، خبره، باسواد و تحصیلکرده را ندارد و با پوست موزی که از روز اول زیرپای این دولت با عنوان بانیان وضع موجود انداختند؛ دولت بخشی از مدیران کارآزموده و دلسوز را خانهنشین و دست خود را از مدیریت خالی کرد. لذا بخش عمدهای از مشکلات این است که دولت مدیران قوی ندارد. اگر فرض کنیم مدیران قوی باشند، هم توان استفاده از آن را ندارد و اصلا نمیتواند سیاستگذار خوبی باشد. غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی به «آرمان ملی» گفت: استفاده از نیروهای خوب هم خودش هنر میخواهد. اگر روزهای اول بود میگفتیم اگر نیروهای قوی به کار گرفته شود شاید تغییراتی رو به بهبود ایجاد گردد، اما دیدیم که دولت نمیتواند از مدیران قوی استفاده کند. وی افزود: دوستانی را دیدم که از مجموعه دولت بیرون آمدند و پرسیدم شما افراد با وزنهای بودید و کار را سوار بودید چرا بیرون آمدید که گفتند نمیشد با این تیم کار کرد. چرا که قاعدهمند، ضابطهمند و برنامهپذیر نیست. رئیس فراکسیون مستقلین مجلس دهم بیان کرد: آخر هم کاری کردند که بودجه سال آخر را بدون برنامه بدهند. متاسفانه الان دیگر این ظرف را در دولت نمیبینم که با تزریق نیروهای کارآزموده و توانمند تغییری انجام شود. جعفرزاده ادامه داد: لحظهشماری میکنیم این دولت تمام شود و تنها دولت پس از انقلاب باشد که یک دورهای بود و امید این نیست که به دولت کمک کرد. ما خودمان مصمم بودیم که به این دولت کمک کنیم، اما این دولت نه کمک میخواهد و نه کمک میگیرد. مدیر انقلابی مدیری است که مشکلات مردم را حل کند.
* تصمیمات بر اساس شایستهسالاری نیست
یک کارشناس مسائل اقتصادی در خصوص تغییرات در دولت اظهارداشت: یکی از اشکالات این است که تصمیمات بر اساس شایستهسالاری نیست و بیشتر قبیلهای است. خیلی از افرادی که در تیم اقتصادی دولت قرار دارند را با افرادی که در دولتهای سابق حضور داشتند اگر مقایسه کنید میبینید که در چه جایگاهی قرار دارند. دولتهای قبلی حداقل نرخ تورم را کنترل کردند و ثبات اقتصادی ایجاد کردند. در دولت آقای خاتمی با وجود اینکه چهره فرهنگی بود ولی در مسائل اقتصادی بهدلیل سیاستهای بخردانه موفقترین دولت پس از انقلاب بود. مهدی پازوکی به «آرمان ملی» گفت: امروز حد مدیران اقتصادی و حتی فرهنگی پایین آمده است. مکانیزم بر شایستهسالاری نیست. رئیس سازمان اداری و استخدامی 3 سال است که آمده و اما کوچکترین تحولی در کاراشدن سیستم اداری کشور اتفاق نیفتاده است. وی تصریح کرد: در خود اصولگرایان افراد بسیار شایستهتری وجود دارند. آقای دکتر رهبر در دولت دهم رئیس سازمان برنامه بود و میتوانند از وجود وی استفاده کنند یا از وجود آقای دکتر دانشجعفری که وزیر اقتصاد بوده، استفاده کنند.