به گزارش باریخ نیوز به نقل از ایسنا، فرزاد یاوری، مدیر عامل این شرکت دانشبنیان یکی از نگرانیهای جدی مرغداران در سطح ملی و جهانی را بیماریها و تلفات زیاد و افزایش ضریب تبدیل (نسبت میزان دان مصرفی به گوشت تولیدی) دانست و اظهار کرد: مجموع این سه مؤلفه، بهرهوری را به طور جدی تحت تأثیر قرار میدهند و در هر سال میزان متوسط تلفات حدود ۱۰ درصد و ضریب تبدیل نیز حدود دو درصد است که هر دو مقادیر قابل توجهی هستند و فاصله زیادی نیز با صنعت طیور در کشورهای پیشرفته دارد.
وی ادامه داد: فناوریهای مختلفی برای کنترل این آمار وجود دارد که میتواند تا حدودی این چالشها را رفع کند؛ اما مؤلفهها، عوامل بیماریزا و افزایش دهنده ضریب تبدیل نیز متعدد بوده و خارج از کنترل هستند و به همین دلیل راهکار جامعی برای حل این مسائل وجود ندارد؛ از این رو فناوری پایش جمعی و انفرادی مرغ در فارم مورد بررسی و اجرا قرار گرفت.
یاوری ضمن اشاره به اینکه پایش انفرادی طیور در مرغداری چالشهای فراوانی از جمله وارد شدن استرس فراوان به مرغ و خطای انسانی به همراه دارد، اظهار کرد: حل این چالش نیاز به فناوریای دارد که قابلیت شناسایی بیماری طیور توسط سنسور را داشته باشد.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان، ادامه داد: پایش دورهای و غیر مستمر، عدم ثبت دادهها و شناسهیابی مرغ بیمار، ایجاد استرس و تنش در مرغداری و کاهش ایمنی زیستی، کندی پایش سلامت مرغداری توسط انسان و … از جمله مشکلاتی است که در صورت عدم استفاده از این فناوری فارم با آن روبرو خواهد شد.
وی کل زمان اجرای پروژه را سه سال اعلام و خاطرنشان کرد: تاکنون با سپری شدن حدود دو سال و نیم از آن، پروژه حدود ۶۳ درصد پیشرفت داشته است.
بهرهگیری از هوش مصنوعی، رباتیک و الکترونیک برای حل چالش
یاوری ضمن اشاره به اینکه مطالعات و تحقیقات برای حل چالشهای مذکور از سال ۹۳ آغاز شد و در این مدت برای حل این چالشها راهکارهای مختلفی از جمله ساخت یک کیت IOT در سال ۹۶ آزمایش شد، اما از آنجا که مؤلفههای مؤثر بر این چالشها بسیار متعدد هستند، هرگز راهگشا نبودند، گفت: تنها راه باقیمانده به منظور غلبه بر این مشکلات، استفاده ترکیبی از سه فناوری هوش مصنوعی و رباتیک و الکترونیک بود. این پروژه پس از پیمودن مراحل تحقیق و توسعه و ساخت نمونههای اولیه و مرحله نیمهصنعتی اکنون در حال انجام آزمایشهای نهایی بوده و در مرز صنعتی شدن قرار دارد.
وی ادامه داد: دانش کامل پیادهسازی این محصول و فناوریهای مختلف به کار رفته در آن کاملا بومی است. این فناوری جزء حوزههای جدیدی محسوب میشود که کشورها و شرکتهای کمی تاکنون به آن ورود کرده و رسما دستیابی به این فناوری را اعلام کرده و تجاریسازی آن را نیز انجام دادهاند.
به نقل از معاونت علمی ریاستجمهوری، مدیر عامل این شرکت دانشبنیان ضمن تاکید بر اینکه بقیه موارد به طور غیررسمی مشغول به فعالیت بوده یا هنوز به مرحله تجاریسازی نرسیدهاند، خاطرنشان کرد: این پروژه از فناوریهای خاص، نوظهور و روبه رشد جهانی یعنی هوش مصنوعی و رباتیک استفاده میکند و کشور ما نیز در زمینه این فناوریها فاصله زیادی با لبه دانش جهانی دارد.
یاوری در پایان خاطر نشان کرد: صنعتی شدن این محصول موجب افزایش بهرهوری در صنعت حیاتی طیور کشور میشود که تأثیر بسزایی در امنیت غذایی کشور دارد. همچنین امکان توسعه این فناوری در سایر حوزهها نیز کاملا وجود دارد.