مسائل خارجي در انتخابات کنگره تعيين کننده نيست

1

باریخ نیوز : مسائل خارجي در انتخابات کنگره تعيين کننده نيست

آنچه مي‌تواند دموکرات‌ها را نجات دهد پايين آوردن تورم است

آرمان ملي- احسان اسقايي: پرونده هسته‌اي ايران احتمالا به‌خاطر ملاحظاتي که تهران در ارتباط با نظرآمريکا به اروپايي‌ها اعلام خواهد کرد؛ در بازه ديگري به نتيجه خواهد رسيد. اين مورد را مي‌توان از پس سخنان اخير اوليانوف برداشت کرد. به بهانه تحولات اخير در اين پرونده «آرمان ملي» با مهدي مطهرنيا، کارشناس روابط بين‌الملل به گفت‌وگو پرداخته است. مطهرنيا معتقد است «جدال بين ايران و آمريکا حتي به رغم حل پرونده هسته‌اي تهران ادامه خواهد يافت.»

حل پرونده هسته‌اي ايران تا چه ميزان مي‌تواند ايران و غرب را در مسير حل ساير مشکلات تحريک کند؟

پرونده هسته‌اي ايران از اصالت عيني و ماهيتي برخوردار نيست و منضم به اصلي ديگر است؛ که آن ايران بعد از پيروزي انقلاب اسلامي است. مقابله با رژيم صهيونيستي به عنوان يک موجوديت غيرقابل مشروع و مبارزه با امپرياليسم و در مرکز قرار دادن آمريکا به سرکردگي اين نظام باعث شد ايران از سوي غرب به عنوان يک بازيگر غيرعادي در برابر نظم موجود معرفي شود. از اين منظر پرونده هسته‌اي بخشي از پرونده بزرگ‌تري است که اين پرونده به آن اضافه شده است. از اين منظر پرونده هسته‌اي پايان نمي‌يابد.

داده‌هاي مختلفي از سنگ‌اندازي ايالات متحده در بررسي پيشنهاد اروپا در پرونده هسته‌اي به گوش مي‌رسد تا چه ميزان احتمال بسته شدن اين پرونده وجود دارد؟

حدود20 سال از زماني که پرونده هسته‌اي ايران مطرح شده؛ مي‌گذرد. مساله ايران و آمريکا در اين مسير فراز و فرودهاي فراواني را طي کرده اما هيچ گاه تمام نشده است، به طوري که هنوز پرونده هسته‌اي تمام نشده پرونده‌هاي ديگر مطرح مي‌شود. پرونده تروريسم خواندن ايران از سوي آمريکا، پرونده حقوق بشر، پرونده فعاليت‌هاي منطقه‌اي تهران و پرونده اعراب و اسرائيل نشان دهنده آن است که اين پرونده‌ها زنجيره تنازع بين ايران و غرب را ادامه خواهند داد. هنوز احتمال توافق بين ايران وآمريکا بر مبناي توافق وين وجود دارد اما پرونده‌اي درجهت تلاش ايران براي ترور پمپئو و بولتون در حال گشوده شدن است و پرونده آميا نيز درحال باز شدن. از اين رو تلاش خواهند کرد تحريم‌ها را از پرونده هسته‌اي به پرونده حمايت از تروريسم تغيير جهت دهند. آمريکايي‌ها با بزرگ‌نمايي تهديد ايران حضور خود در پرونده هارتلند نون و نوهارتلند براي گسيل به هارتلند عليا«تبت و آسياي شرقي» را فراهم خواهد ساخت.

هرچند فشار بر تهران حتي به رغم توافق ادامه خواهد يافت اما اگر در همين توافق هم توفيقي حاصل نشود چه خواهد شد؟

ايران امروز اقتصادي شکننده دارد. اقتصاد نه‌چندان قوي، معيشت لايه‌هاي ضعيف جامعه را تحت تاثير قرار داده است. از اين رو اگر به طرف توافق حرکت نکند بايد در انتظار هزينه‌هاي بيشتر تحريمي در سازمان ملل و تحريم‌هاي قبل از توافق 2015 بود و اگر توافق نيز حاصل شود؛ بعد از ماه عسل آن بايد پاسخگوي مسائلي باشند که با پذيرش توافق منجر به بالا رفتن توقعات در عرصه داخلي خواهد شد.

در ساختار برخي رسانه‌ها در ايران اين معنا در حال القا شدن است که بايدن و دموکرات‌ها براي پيروزي در انتخابات کنگره نيازمند توفيق در برجام هستند. حال اينکه در ماه‌هاي قبلي شاهد هماهنگي بين جمهوري‌خواهان و دموکرات‌ها بر سر عدم خروج سپاه از ليست تروريستي آمريکا بوديم چه ميزان پيروزي بايدن در پرونده‌ هسته‌اي بر نتيجه انتخابات آمريکا به ضرر دموکرات‌ها خواهد بود؟

آنچه در باب آمريکا در ايران گفته مي‌شود در داخل آمريکا مصرف ديگري دارد. مسائل خارجي در انتخابات کنگره مساله اصلي نيستند. اگرچه اين مسائل در انتخابات آمريکا اثر دارند اما اين اثر تعيين کننده نيست. آنچه مي‌تواند دموکرات‌ها را از باخت نجات دهد؛ پايين آوردن ميزان تورم متاثر از پاندومي کروناست. از طرف ديگر پرونده هسته‌اي ايران براي دموکرات‌ها شمشير دولبه است. اگر توافق کنند؛ اين توافق مي‌تواند از سوي جمهوري خواهان به عنوان سازش مطرح شود که هم اکنون مطرح است و بسياري از دموکرات‌ها نيز با اين مفهوم همراه هستند. تنها مطلبي که مي‌تواند ايجاد يک اتفاق و اتحاد در عرصه سياسي آمريکا باشد، پرونده هسته‌اي ايران است. از اين رو نمي‌توان پرونده را حتي با توافق، در بر گيرنده معنايي بدانيم که در آن معنا اثر مثبت بر انتخاب دموکرات‌ها در کنگره باقي بگذارد يا حداقل تضميني مثبتي بر آن باشد. از اين منظر اينکه بگوييم در وضعيت کنوني ايالات متحده آمريکاي دموکرات؛ لاجرم توافق را به نفع خود در انتخابات کنگره مي‌داند‌گذاره‌اي لغزنده است و مي‌تواند حاوي نکات مثبتي عده‌اي از هواداران حزب دموکرات در آمريکا باشد و از طرف ديگر مي‌تواند دستاوردي منفي هم براي تبليغات جمهوري خواهان عليه آنها مورد استفاده قرار گيرد. از اين رو ارزيابي بيش از اندازه که دموکرات‌هاي کاخ سفيد به اين توافق براي پيروزي در انتخابات نياز دارند، چندان قابل پذيرش نيست و نمي‌توان چندان بر آن تکيه کرد.

منبع : آرمان ملی

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *