باریخ نیوز : آرامش به خیابانها هنوز برنگشته و اعتراضات بعضا آغشته به اغتشاش ادامه دارد. حضور پررنگ نوجوانان دهه هشتادی اما ضرورت توجه ویژه به وضعیت و بررسی و چارهجویی را دو چندان میکند. لازم است که مسئولان محترم حساب اغتشاشات و سوءاستفاده جریانهای آن سوی آبی را از مطالبات معترضان جدا کرده و به فکر پاسخگویی به آن باشند.
هدایت آقایی، فعال سیاسی اصلاحطلب از جمله تحلیلگرانی است که بر این ضروت تاکید دارد. او گفت: «در تحلیلها و تئوریهای تکراری گفته میشود که مطالبات انباشته شده در همه زمینهها از جمله انسدادهای سیاسی، تنگناهای معیشتی و محدودیتهای اجتماعی سبب بروز وضعیت فعلی شده است.»
وی افزود: « اما به نظر من به عنوان فردی که سالها در حوزه سیاسی و اجرایی با مردم در تماس بودهام، در این مقطع زمانی و از سال گذشته که بحث جراحی اقتصادی مطرح شد، طبقه متوسط شهری در حال اضمحلال و از بین رفتن قرار گرفت. طبقه متوسط معمولا در مسائل فرهنگی و سیاسی پیشرو بوده و یک موقعیت ثابتی داشته است اما ظرف یک سال گذشته قیمتها چندین برابر شده است و دستمزدها به اندازه کافی اضافه نشد. از طرف دیگر شاهد تعدیلهای نیروهای انسانی در بنگاههای اقتصادی به خاطر خیلی از محدودیتهای اقتصادی که ناشی از تحریمها بوده، بودهایم و در نتیجه طبقه متوسط زیر بیشترین فشارها قرار گرفته است.»
آقایی ادامه داد: « منتها طبقه متوسط به دو بخش سرپرستان خانوار و یعنی بزرگترها و جوانان که عموما دهه هفتادی و هشتادی هستند تقسیم میشود. فشارهای مالی روی اینها کاملا ملموس است. این جوانان به گردش، خرید لباس، تفریح و … نیاز دارد و در تنگنا قرار دارند. اینها به تنگ آمدهاند و منتظر یک جرقه بودند. این جرقه اگر فوت مرحومه امینی هم نبود ، هر جرقهای میتوانست این آتشفشان را شعلهور کند.»
وی افزود: «به هرحال قشری که الان آمده در خیابان همه بچههای طبقه میدان هستند. خانوادههای آنان در میدان نیامدند اما جوانان آنها در حال نمایندگی آنها هستند. به جغرافیای این ناآرامیها هم اگر توجه کنیم خواهیم دید که اعتراضات عموما در کلان شهرها صورت گرفته است».