باریخ نیوز- مهدی مطهرنیا؛ مدیر اندیشکده سیمرغ باریخ
همواره گفته ام : «سیاست دنیای سادگی های بسیار پیچیده و پیچیدگی های بسیار ساده است»٫ ارزیابی در سیاست بر اساس پهنای داده ها و پایایی و پویایی تحلیل محتمل و ارزشیابی آن سخت است. چرا که سیاست تعطیل پذیر و تمام نشانی است . پهنایی گسترده دارد. پایایی بالا و پویایی های پیچیده در خود داراست. من به واسطه سابقه بالغ بر چهل سال تنفس در این فضا بر اساس تجربه زیسته شده ی خود ؛ همواره با پرسش های اساسی در باب مسایلی قرار دارم که بالقوه هستند یعنی واقعیت بالقوه “potential” یا ممکن “possible” موضوعی را خواستار می شوند . می پرسند و من بر حسب وظیفه نسبت به مردمانم پاسخ می گویم . هر چند چیزی جز محدودیت و … برایم به همراه نیاورده است . اما لذت با مردم بودن و با آنها زندگی کردن را برایم همراه داشته است. این مهم است.
برجام چه می شود؟ پرسشی متوجه امر بالقوه و ممکن یا نهایت محتمل است . برجام از مرحله نخست دلالت انضمامی به مساله ای به نام ایران انقلابی ضد نظم موجود منطقه و نظام بین الملل است. امریکا را در مرکزیت امپریالیسم جهانی و عامل بدبختی بشریت و سرزمین های همراه آن را دارالکفر می داند. امریکا نیز ایران را بر این اساس به دنبال سلاح هسته ای؛ حامی تروریسم؛ مداخله گر در منطقه؛ ضد حقوق بشر و در مجموع اختاپوسی می خواند که بازوهای پرقدرتی برای ضربه زدن به نظام حاکم بر نظم بین المللی فراهم می سازد. پرونده هسته ای منظم به این متن اصلی است. این معنا در نزد هر دو هویدا است. پس با همدیگر بازی می کنند تا به موقع و در فرصتی شایان به یکدیگر ضربه نهایی را وارد کنند . چرا که گوشه ای از تحولات منطقه ای و بین المللی هستند که هم بر آن اثرگذارند و هم اثرپذیر می باشند.
قبل از جوابیه تهران به اتحادیه اروپا نوشتم و توئیت کردم که : پاسخ ایران اصطلاحا اخوندی با کهربایی خواهد بود .
پرسیدند یعنی «چه ، نوشتم »: درود و مهر ارزیابی های انجام شده نسبت به پاسخ ایران اغلب ارزومندانه یا هدف دار است.
اصل موضع گیری :
رهبری در ایران و دولت فدرال امریکا است. پاسخ ایران اصطلاحا : « پاسخ اخوندی – کهربایی یا همان قرمزی آبی درهم تنیده است » که قابل تفسیر و تعبیر خواهد بود . به گونه ای که بتواند با عکس العمل طرف مقابل به گونه ای مناسب تفسیر شود.
اصل جریان را باید در مسیری دیگر ردیابی کرد :
در همین هفته گذشته در کافه خبر کلاب هاوس در باب پرونده هسته ای و بازگشت به برجام گفتم : سیگنال ها نشاندهنده آن است که محوریت اختلاف در حال استقرار بر موضوع اختلافات پادمانی با آژانس است . ایران نیز این دام چاله را ندید. بر آن پرفشاری کرد. گفته شد کار تل اویو است. بیان شد گروسی اسرائیلی و ترامپیستی است و …
این مسیر برای تحت فشار قرار دادن ایران در مراتب بعدی بسیار کم هزینه است:
۱ ایران بیش و پیش از گذشته در مظان اتهام فعالیت های غیر صلح جویانه در بهره برداری از انرژی هسته ای قرار می گیرد .
۲ امریکا از مرکزیت رودرویی با ایران در پرونده هسته ای خارج می شود. اکنون امریکایی ها تلاش دارند بیشترین میزان همکاری برای بازگشت به برجام را نشان دهند .
۳ با عدم پاسخگویی ایران و فشار آژانس افکار عمومی در دو سطح نخبگان و توده ها برای ورود به مرحله فشار فزون تر بر ایران آماده می شوند.
۴ اروپای متحد و حتی چین و روسیه بعد از این فرایند به هم چسبندگی بیشتری در ارتباط با برخورد با ایران پیدا می کنند